Ashtanga Yoga , για πολλούς η πιο σύνθετη ,δύσκολη και απαιτητική μορφή άσκησης της γιόγκα αλλά και η πιο όμορφη και πλούσια σε οφέλη .

Πετυχαίνουμε την συνολική βελτίωση της φυσικής κατάστασης  ,την αύξηση της δύναμης μας και φτάνουμε σε αξιοζήλευτη ευλυγισία αρκετά σύντομα με την αφοσίωση στη τακτική άσκηση .
Είναι πάντως πρώτα από όλα αναπνευστική άσκηση άρα και ιδιαίτερα καρδιοτονωτική άσκηση .

Σχεδιασμένη και εμπνευσμένη από τον Pattabhi Jois αποτελείται από έξι προγράμματα άσκησης με πλήρες οδηγίες και ακριβείς λεπτομέρειες για κάθε κίνηση κάθε στροφή ,κάθε άσανα συνδυασμένη με τη αναπνοή unjiaja της ashtanga  ακόμα γνωρίζουμε και σε πιο σημείο του σώματος πρέπει να κατευθύνουμε το βλέμμα μας σε κάθε θέση τα λεγόμενα  Drishtis .

Κάθε άσκηση συνδέεται με μία δύσκολη άσκηση σύνδεσης μια Vinyasa με την επόμενη έτσι δημιουργείται ή ροή στην άσκηση . Στη ashtanga yoga έχουμε τα μάτια πάντα ανοικτά , αυτό δεν σημαίνει ότι γίνεται χωρίς συγκέντρωση ,απλά μαθαίνουμε να μπορούμε να συγκεντρωθούμε μέσα στη ροή του προγράμματος και με ανοικτά μάτια .
Προσθέτουμε μέσα στην άσκηση μαζί με την αναπνοή την ενεργοποίηση των δύο πρώτων μπάντας σε αντίθεση με την χάθα γιόγκα όπου τα μπάντας εφαρμόζονται για κράτημα αναπνοής .
Η εφαρμογή των μπάντας προσθέτει θερμοκρασία στο σώμα και αυξάνει τον βαθμό συγκέντρωσης για να μπορέσουμε να πετύχουμε την μεγάλη ευλυγισία και άνεση που ζητά το πρόγραμμα στη ροή του .
Να σημειώσω ότι , λίγοι άνθρωποι στη γη καταφέρνουν την 3η σειρά της ashtanga yoga .

Το πρόγραμμα ασκήσεων κρατάει δύο ώρες ,για την ακρίβεια 100 έως 110 λεπτά έντονης άσκησης και 10 λεπτά χαλάρωση στη ξαπλωτή θέση χαλάρωσης της yoga .
Κατά την γνώμη μου αυτό είναι το πιο σημαντικό που θα πρέπει να τηρηθεί , ακόμα και αν για κάθε άσανα  κάνουμε μια πολύ ευκολότερη παραλλαγή , είναι σημαντικό να γίνει όλο το πρόγραμμα και να αναπνέουμε για δύο ώρες με τον τρόπο της ashtanga .Δεν είναι καθόλου απίθανο στην αρχή να σας κουράσει ή αναπνοή ακόμα και πιο πολύ από την άσκηση .

Κατά τη γνώμη μου δεν κάνεις ashtanga yoga όταν δεν κάνεις όλο το πρόγραμμα , όταν απλά διαλέγεις κάποιες θέσεις από την ashtanga και τις βάζεις με τυχαία σειρά . Δεν κάνεις ashtanga όταν δώσεις μια δικιά σου ερμηνεία ως προς το πως πρέπει να μπεις στις ορθές θέσεις . Δεν κάνεις ashtanga αν μπερδεύεις το δεξί με το αριστερό ,  δεν κάνεις καν yoga αν δεν αναπνέεις επάνω σε όλο πρόγραμμα έστω με μία πιο απλή αναπνοή , δεν κάνεις ashtanga αν δεν συνδέεις την μια άσανα με την άλλη έστω με όποιον τρόπο μπορείς με μια εύκολη Vinyasa, δεν κάνεις ashtanga επειδή μπορεί να ξεκινήσεις το μάθημα με μια αναφορά στον Pattabhi Jois .
Οι χαιρετισμοί κάνουμε 5 + 5 όχι 3 + 2 αν κουραστούμε στους 3 αναπνέουμε λίγο και κάνουμε τους 2 λίγο μετά . 5+5 πρέπει να κάνουμε . 

Η πρόκληση στην Ashtanga Yoga είναι εφαρμόζοντας σωστά τις αναπνοές και την συγκέντρωση για τον έλεγχο της θερμοκρασία του σώματος, άσανα με άσανα να βρίσκεσαι σε μια συνεχόμενη ροή να μπορείς με κάθε εισπνοή να εφαρμόσεις όλη σου τη δύναμη στις ομάδες των μυών που απαιτεί η κάθε θέση με κάθε εκπνοή να χαλαρώνεις ακριβώς αυτούς τους μυς . Έτσι δουλεύεις μέσα σε κάθε άσανα πας λίγο πιο κάτω με κάθε εισπνοή και χαλαρώνεις με τις εκπνοές .
Όταν πετύχεις αυτές τις ισορροπίες και τη καλή ροή του προγράμματος αισθάνεσαι θέση με τη θέση ότι τη πετυχαίνεις πιο άνετα ,βελτιώνεσαι συνεχώς , βγαίνει όλο το πρόγραμμα χωρίς να το καταλάβεις, το απολαμβάνεις , έχεις πετύχει να ανοίξεις την αναπνευστή ικανότητα ,έχεις γυμνάσει όλο σου το σώμα , έχεις δυναμώσει όλους σου τους μυς και ταυτόχρονα έχεις χαλαρώσεις τους συνδέσμους  των μυών όσο χρειάζεται για να είσαι ευκίνητος , έχεις περάσει τη συγκέντρωση επάνω στο σώμα σου που κράτησε σχεδόν δύο ώρες , έχεις κάνει όλο το πρόγραμμα της Ashtanga Yoga είσαι χαρούμενος αισθάνεσαι πανέμορφα .
Ashtanga yoga, περιγράφεται σαν αθλητική μορφή άσκησης γιόγκα , σωστό είναι αυτό κατά τη γνώμη μου , δεν σημαίνει πάντως ότι είναι μόνο για αθλητές ή γενικά μόνο για όσους ιδεί ασκούνται ή αθλούνται .
Αντίθετα ακριβώς για όποιον δεν ασκείται καθόλου και θέλει να αλλάξει την καθημερινότητα του , για αυτόν η asthanga yoga σίγουρα αποτελεί μεγάλη πρόκληση , θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα στην αρχή , θα χρειαστεί επιμονή , μεγάλη προσπάθεια και περισσότερη επιμονή , ξανά και ξανά ... τα αποτελέσματα της ashtanga είναι ορατά , έρχονται πολύ γρήγορα με την τακτική άσκηση χρειάζεται 4- 6 φορές την εβδομάδα άσκηση , σε λίγες εβδομάδες έχουν αλλάξει τα πάντα είναι σαν θαύμα , πόσο γρήγορα βλέπεις , ζεις την πρόοδο με την άσκηση .
Να σημειώσω ότι η ashtanga yoga για όλους που τη δοκιμάζουν , στη αρχή πολύ δύσκολη , ακόμα και για δάσκαλους γιόγκα που ασκούν άλλη μέθοδο γιόγκα χρειάζεται αρκετή προσπάθεια .


Διαφορές ανάμεσα στη Ashtanga Yoga και τη Vinyasa Yoga

Στη Vinyasa Yoga έχουμε δύο διαφορετικούς τρόπους άσκησης
Α. gentle vinyasa flow - χαλαρή και θεραπευτική άσκηση γιόγκα απόλυτα συνδεδεμένη με την αναπνοή και κίνηση .
προέρχεται κατά βάση από τον Krishnamacharya και τον T.K.V. Desikachar .
Το μάθημα ξεκινά πάντοτε με χαιρετισμούς στον ήλιο για ζέσταμα , με χαλαρή εκτέλεση , υπάρχουν πολλές παραλλαγές , έξι φορές ή πολλαπλάσιες φορές του έξι .

Το πρόγραμμα ασκήσεων σχεδιάζεται από το δάσκαλο και μέσα στο μάθημα ανάλογα τη διαίσθηση του , ποτέ δεν κάνουμε ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα . Ξεκινάμε με τις ορθές ισορροπίες , ακολουθούν οι ορθές θέσεις , χαμηλές ισορροπίες , ασκήσεις σε καθιστή θέση , ευλυγισίες κλειδώσεων , κάψεις κορμού πίσω , στροφές και τέλος ανάποδες θέσεις .
Κάνουμε τις ασκήσεις που γίνονται και στης δύο πλευρές πρώτα στη δεξιά πλευρά μετά προς τα αριστερά .

Βασικός κανόνας σε όλο το πρόγραμμα είναι να προσπαθούμε να επιλέγουμε τις άσανα έτσι ώστε η μία άσανα μετά την άλλη να επιδρά σε διαφορετικά σημεία του σώματος . Δεν κάνουμε δηλαδή όμοιες ασκήσεις στη σειρά τη μια μετά την άλλη . Αυτό συμβαίνει μόνο στια κάψεις κορμού προς τα πίσω ( σανίδες ,κόμπρα , ακρίδες , τόξα )που γίνεται κατά κανόνα με αυτή τη σειρά κάνουμε διαφορετικές παραλλαγές για να μην κάνουμε το ίδιο μέρα με τη μέρα .
Για να είναι θεραπευτική η άσκηση θα πρέπει μετά από μια κάμψη εμπρός να τεντωθεί το σώμα προς τα πίσω και γενικά να ακολουθεί μια άσανα με διαφορετική επίδραση στο σώμα .
Θέλω να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι άσανα που δείχνουν να μοιάζουν σαν στάση του σώματος επιδρούν εντελώς διαφορετικά κάθε λεπτομέρεια έχει μεγάλη σημασία ,αλλάζοντας κάτι σε μια άσανα έχει διαφορετική επίδραση . 

Να σημειώσω ακόμα ότι σπάνια κάποιος πολύ έμπειρος δάσκαλος επιλέγει στο gentle yoga flow , κατά κανόνα στις ορθές ασκήσεις και τις ορθές ισορροπίες να δείξει ένα πρόγραμμα όπου ξεκινά να κάνει σειρά ασκήσεων πρώτα από τα δεξιά 5 - 10 ασκήσεις και μετά ολοκληρώνει αυτό το κύκλο των ασκήσεων από την άλλη πλευρά , αυτό γίνεται μόνο στο gentle yoga flow και όχι σε δυναμική μορφή yoga .  

Β. dynamic vinyasa flow - άσκηση με δύναμη και κίνηση - παρουσιάστηκε  μετά την ashtanga yoga άρα έχει σημαντικές επιδράσεις και από τον Pattabhi Jois .
Ξεκινά κατά κανόνα με χαιρετισμούς της ashtanga yoga όπου κάνουμε 5 +5 ίσως συνδυάζεται με την αναπνοή unjiaja της ashtanga ή με μία πιο απλή παραλλαγή της unjiaja το πρόγραμμα ασκήσεων βασίζεται στις παραπάνω αρχές .
Δεν κάνουμε δηλαδή σειρές όμοιων ασκήσεων όπως στη ashtanga yoga . Για αυτό το λόγο το πρόγραμμα είναι πιο εύκολο για τον ασκούμενο , έτσι είναι σχεδιασμένο να κουράζεται λιγότερο το σώμα απαιτεί και προσφέρει μεγαλύτερη ευλυγισία και ένα πιο λεπτό τύπου σώματος  από την ashtanga που προσφέρει πιο πολύ προπόνηση δύναμης και αντοχής και ένα περισσότερο αθλητικό σώμα .
 
Η ashtanga yoga είναι σχεδιασμένη να είναι πιο δύσκολη και απαιτητική για τον ασκούμενο το πρόγραμμα ασκήσεων είναι δοσμένο με κάθε λεπτομέρεια .
H Vinyasa Yoga απαιτεί περισσότερα από τον δάσκαλο , για να γίνει σωστά , που θα πρέπει να έχει την γνώση και εμπειρία να μπορεί να σχεδιάσει το πρόγραμμα ασκήσεων ανάλογα με τις ανάγκες και δυνατότητες τις τάξεις και να μπορεί κάθε φορά να δείξει κάτι διαφορετικό χρειάζεται διαίσθηση , ένστικτό ,γνώσεις , ταλέντο , αφοσίωση ,τόλμη και διάθεση για αυτοσχεδιασμό .

Διαφορές ανάμεσα στη ashtanga yoga και τη power yoga - περιγραφή της Power Yoga .

Power Yoga
Αθλητική μορφή άσκησης γιόγκα , όπου εκτελούνται οι άσανα με δύναμη . 
Με σκοπό να γυμναστεί όλο το σώμα και να πετύχουμε γρήγορα και ορατά αποτελέσματα , προσφέρει μεγάλη ευλυγισία και δύναμη , διαρκεί συνήθως 90 λεπτά , μετά την άσκηση έχουμε ένα συναίσθημα ότι έχουμε γυμναστεί .

Παρουσιάστηκε περίπου το 1995 στη Αμερική για πρώτη φορά, αρχικά ήταν μια ονομασία το "power yoga" για να προβληθεί η ashtanga yoga από την Beryl Bender Birch που έγραψε σχετικά βιβλία και γνώρισε μεγάλη επιτυχία .
 
 Αμέσως μετά άρχισε η Power Yoga να παρουσιάζεται από αρκετούς δάσκαλους σαν διαφορετική άσκηση από την ashtanga yoga .
Οι πιο γνωστοί είναι ο Baron Baptiste ξεκίνησε σαν γυμναστής ασχολήθηκε αργότερα με τη power yoga έγραψε αρκετά σχετικά βιβλία με κυκλοφορία σε πολλές χώρες και ο Bryan Kest

Περιέχει κατά κανόνα παρόμοιες άσανα με την ashtanga yoga το πρόγραμμα ασκήσεων δεν είναι σταθερό και το επιλέγει ο δάσκαλος μέσα στο μάθημα πολλές φορές περιέχει ασκήσεις και από την πρώτη σειρά και τη δεύτερη της ashtanga  , κατά κανόνα το μάθημα ξεκινά με λιγότερους χαιρετισμούς , όλα γίνονται σε πιο αργό ρυθμό από την ashtanga ακόμα και η άσκηση σύνδεσης δηλαδή η Vinyasa .

Ένα πρόγραμμα με δύναμη και μεγαλύτερα κρατήματα των ασκήσεων μέχρι και 10 αναπνοές . Έτσι εκτελούνται περίπου οι μισές άσανα σε ένα μάθημα από ότι στη ashtanga .  
 
Δυνατές  αναπνοές συνδυάζονται με την άσκηση ,όταν γίνεται η Ujjayi αναπνοή παράγεται ένας επαναλαμβανόμενος ήχος δηλαδή μια Mantra που χρησιμοποιείται για συγκέντρωση επάνω στη άσκηση και στοχευόμενα στη power yoga για να προσθέτει ένταση και δύναμη στη αναπνοή γιατί θέλεις να ακούσεις την αναπνοή σου όλο και πιο δυνατά . Οι δυνατή αναπνοή επιδρά ανάλογα και στις άσανα .
 
Για ένα διάστημα , υπήρξε η τάση να συνδυάζατε ένα μάθημα power yoga με δυνατή μουσική με πολλά μπάσα για να σε παρασέρνει η μουσική να βάζεις δύναμη στη άσκηση , νομίζω σταμάτησε πια αυτό δεν μπορούσες να ακούσεις το δάσκαλο .
 
Μέσα στο μάθημα ο δάσκαλος θέλει να δει άσκηση με δύναμη και έντονα τεντώματα μέσα σε κάθε άσανα μέχρι να φτάσεις τα όρια σου ναι στη power yoga δεν σε φρενάρει ποτέ ο δάσκαλος . Επιτρέπεται όλα σχεδόν όσα απαγορεύονται κατά κανόνα στη κλασσική χάθα γιόγκα να δοκιμάσεις κάθε άσανα να βάλεις όλη σου τη δύναμη και να πιεστείς όσο μπορείς , πολλές φορές σε βοηθάει ο δάσκαλος με τα χέρια του να φτάσεις ή και να ξεπεράσεις τα όρια σου . 
 
Ναι σε όλο τον κόσμο η Power Yoga έχει κατηγορηθεί πολλές φορές και από πολλούς για τα παραπάνω, ότι δεν είναι γιόγκα ή και ακόμα ότι δεν είναι και τόσο καλή άσκηση . Δεν έχω αυτό το σκοπό καθόλου ,  θα τολμούσα ίσως και να πω ότι δεν μετράει και τόσο πολύ η γνώμη όλων όσων κατηγορούν την power yoga , πιθανότατα να κάνανε και λάθος πιο σημαντική είναι η γνώμη όσων τη λατρεύουν σαν άσκηση και είναι σίγουρα πολλοί , πιστεύω ότι Power Yoga διδάσκεται συνολικά σε όλο το δυτικό κόσμο περισσότερο από κάθε άλλο yoga style και έχει σίγουρα πολύ μεγάλη δυνατότητα για μεγαλύτερη εξέλιξη .
 
 Για όσους τη διδάσκουν ,έχω μια  παράκληση , ονομάστε τη γιόγκα που ασχολείστε σωστά δεν είναι Αshtanga Υoga σίγουρα και δεν είναι Vinyasa Yoga Flow , είναι άσκηση γιόγκα με δύναμη , ένταση και ανταγωνιστικότητα  όπου οι εμπνευστές της καταλάβανε πιο σωστά ίσως το τι σημαίνει yoga for the west , γιόγκα σχεδιασμένη ειδικά να επιδράσει στο ΕΓΩ του ασκούμενου σύμφωνα με τις προσωπικές του επιλογές και την ελεύθερη βούληση του .
Η power yoga λειτουργεί σαν πύλη εισόδου για τη γιόγκα είναι η πιο δημοφιλές με ορατά οφέλη για ένα καλλίγραμμο και γυμνασμένο σώμα , ο κόσμος αυτό ακριβώς αναζητά στη Power Yoga , δεν καταλαβαίνω γιατί πολλοί δάσκαλοι θέλουν και επιμένουν  να την ονομάζουν διαφορετικά , ξεκινάνε να την λένε από χάθα γιόγκα , Vinyasa Yoga , Ashtanga Yoga ,  θεραπευτική άσκηση…  προσθέτουν πολλά θεωρητικά κουράζοντας ίσως τον κόσμο , λένε για τα Chakra  το διαλογισμό και δεν ασχολούνται με το πιο ωφέλιμο και χρήσιμο από όλα κατά την γνώμη μου , που λείπει ίσως από τη power yoga , τις αναπνευστικές ασκήσεις της γιόγκα .